neděle 20. října 2013

Jak na verzi 10.2?

Update na verzi 10.2

Verze 10.2 operačního systému BlackBerry 10 se v podobě uniklých nebo vývojářských verzí vyskytuje mezi uživateli již nějakou tu dobu a mnozí ji již s různou spokojeností používají na svých telefonech. Úniky už jsou pak navíc i pro nadcházející verzi 10.2.1. Update pomocí leaked verzí ale znamená přehrání celého telefonu, hledání správné verze, ve které je nejmíň problémů a to minimálně 2x týdně :D. Navíc jsou potřeba Windows a kdo je ještě dnes má, že ano. Pár dní zpět se ale objevila informace, že uživatelé v některých zemích již začali dostávat oficiálně novou verzi. Vydání jsou ale bohužel závislé na testování a svolení operátorů a ti naši z pohledu BB nejsou úplní rychlíci. Jak se tedy dostat k update, pokud se člověk náhodou nenachází v Singapůru? Odpověď je jednoduchá a to skvělý nástroj s názvem Sachesi!

Aktuální verze software pro SQN 100-3 je 10.2.0.415 s operačním systémem verze 10.2.0.1767. 

Podporované verze: STL 100-2 (Z10, česká verze je 100-1), SQN 100-3 (Q10), SQR 100-2, 100-3 (Q5)




Pozor! Před updatem na verzi 10.2 rozhodně nezapomeňte zálohovat váš telefon (buď pomocí BB Link nebo právě Sachesi). A ačkoliv se jedná o oficiální update, neznamená to, že nemůže skončit ztrátou dat či nutností přeinstalace celého telefonu! Můžou také nastat komplikace s Vašim operátorem atd... Byli jste varováni :D.

Sachesi

Prvním krokem je stáhnutí a instalace Sachesi pro váš operační systém. V nabídce jsou jak Windows, tak verze pro Mac a Linux. Osobně jsem instaloval verzi pro Linux a tam stačilo jen rozbalení dodaného tarballu. Na ostatní systémy využijte vašich znalostí :).

Vyhledání aktualizace

První věcí, která nás bude v Sachesi zajímat je záložka Search. Nové verze systému se distribuují pomocí CDN a ke každému balíčku v systému se dá dostat pomocí unikátního URL v závislosti na verzi, zemi atd. Jak už jsme si řekli výše, uživatelé v Singapůru jsou o něco šťastnější, takže v Sachesi nasimulujeme zemi na číslo 525, operátora 05 (na CB se psalo o SingTelu, ale 05 je dle všeho StarHub mobile...). Po stisknutí tlačítka Search (a nastavení správné varianty telefonu!) by se v pravé části okna měla objevit správná verze. Minimálně pro Q10 verze SQN 100-3 je update k dispozici. Tlačítko Download All pak všechny balíčky stáhne na váš počítač - a jsme v půlce!


Aktualizace

Po stažení všech balíčků se přesuneme do záložky Install. Připojte telefon přes USB kabel, odpojte na telefonu wifi a zadejte heslo zařízení.

Po připojení k telefonu je možné začít s aktualizací. Znovu připomínám zálohu a možnost, že při udpdate umře jak telefon, tak jedna kočička.

Update spustíte pomocí tlačítka Folder, vyberte adresář, do kterého se v sekci Search stáhly balíčky. Většinou podadresář, kde je instalované Sachesi. A čekejte. Na telefonu uvidíte klasický dialog o probíhajícím update. Rozhodně neodpojujte telefon od počítače. Mimochodem, Sachesi se takhle dá použít i pro sideloading bez nutnosti zapínat vývojářský mód!


Po dokončení se telefon sám restartuje. První start může trvat docela dlouho (cca půl hodiny) a rozhodně se ho v úleku nesnažte znovu restartovat! Po naběhnutí systému už budete v nové verzi 10.2, bez nutnosti čekání na operátora.

Co je nového?

Verze 10.2 přináší spoustu zajímavých novinek, mě osobně jako nejpřínosnější přijde přepis aplikace Nastavení do nativní Cascades aplikace.



Více budíků je taky vítaná změna. Update potěší i uživatele aplikací z Androidu. Dle prvních testů to vypadá, že definitivně končí honba za debugtokenem (i dle dokumentace)! Zatím zkouším, potvrdím později. Pro zbylé novinky se podívejte po netu, třeba na BlackBerry Czech - je toho hodně.

Update: debugtoken beru zpět :(.

PIN: 2B0AEA0E



1 komentář:

  1. Diky za navod ! Mam Sachesi v. 1.1.2 a aktualizoval jsem BB Z30 na verzi 10.2.1.1925.
    Mensi problem byl v tom ze jsem musel najit adresar kam se stahla aktualizace do pocitace a pak si solo zvlast otevrit v PC adresar se aktualizacnima souborama *.bar a rucne je vsechny oznacit a presunout je do Sachesi. Protoze kdyz jsem dal vybrat v zalozce Install Folder nebo .bar tak jsem musel soubory po jednom aktualizovat. Nesli vybrat vsechny najednou.Jinak instalace probehla bezproblemove a system je aktualni ;)

    OdpovědětVymazat

Flattr this blog